Diğer Birimler

NST Birimi ( Non Stress Test)

NST Nedir?

Non Stres testi yani NST, bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan bir prenatal (doğum öncesi) testtir. Bu test ile bebeğin kalp atışları takip edilir. NST cihazı ile bebeğin hareket ettiğinde veya dinlenim durumundayken kalp atışları kaydedilir. Bu sayede bebeğin vücut hareketlerine cevap olarak kalp hızını artırıp artıramadığına bakılır. Normalde tıpkı çocuklar ve yetişkinler gibi bebeklerin de kalp hızı hareketle birlikte artmalıdır. Eğer hareket ettiğinde bebeğin kalp hızı artmıyorsa bebeğin oksijensiz kaldığı düşünülebilir.

‘NST’ye kaçıncı hafta girilir?’ sorusu, anne adayları tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. NST’yi yapabilmek için gebeliğin 3. trimestere girmiş olması gerekir. NST testi genellikle 32. haftadan sonra yapılmakla beraber yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalarda da yapılabilir.

NST Kimlere Yapılır?

Her hamile kadında NST işlemi yapılmasına gerek olmayabilir. Ancak özellikle riskli gebeliklerde, bebeğin sağlığının yakından takip edilmesi için düzenli olarak NST işleminin yapılması fayda sağlayabilir. Gebeliğin 3. trimesterine girdikten sonta NST yapılmasını gerektirebilecek durumlar:

  • Çeşitli komplikasyonlara neden olabilecek çoğul gebelik durumu
  • Annenin Tip 1 diyabet, kronik kalp hastalığı ya da gebelikte yüksek tansiyon gibi tıbbi bir rahatsızlığı 
  • Doğumun planlanan tarihten iki hafta gecikmesi
  • Annenin önceki gebeliklerinde komplikasyon yaşaması
  • Bebeğin anne karnındaki hareketlerinde yavaşlama ya da olası bir gelişim bozukluğu durumunda
  • Kan uyuşmazlığı varlığında
  • Amniyotik sıvıda azalma (oligohidroamniyoz) şeklinde sıralanabilir. 

NST Nasıl Yapılır?

NST, oldukça kolay bir testtir. Anne adayları tarafından sıkça ‘NST’ye girmeden önce ne yapılmalı?’ benzeri sorular sorulabilir. Gebelerin NST öncesi ek bir işlem yapmasına gerek yoktur. 

NST işlemi öncesi anne adayının kan basıncı ölçülür. Kan basıncı ölçümü, NST işlemi sırasında birkaç kez tekrarlanabilir. Kan basıncı ölçümünden sonra anne adayının muayene masasına uzanması istenir. Sonrasında anne adayının karnına özel bir jel sürülür. Jelin üzerine NST cihazının bir parçası yerleştirilir. Bu parça sayesinde işlem sırasında bebeğin kalp atışları monitörize edilir. Rahimdeki kasılmaları gözlemleyebilmek için de bir cihaz, rahim üzerine gelecek şekilde yerleştirilir. Bu iki parça sayesinde bebeğin kalp atışları ve rahimdeki hareketler kayıt altına alınmış olur. 

‘NST ne kadar sürer?’ konusu ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bebek aktif ise NST sadece 20 dakika gibi kısa bir süre içerisinde yapılırken bebeğin inaktif, uykuda olduğu durumda NST yapmak daha uzun zaman alır. Anne karnındaki bebek uyuyorsa, NST işlemini tamamlamak için bebeği uyandırmak gerekebilir. Bunun için sesli bir cihazın anne karnına yaklaştırılması ya da anne adayının bir şeyler yiyip içmesi yararlı olabilir. 

Gebelikte NST ölçümü sonuçlarına, hemen işlem sonrası ulaşılabilir. Bu nedenle işlemden sonra sonuçlar için beklemeye gerek yoktur. 
NST sancı ve kasılmaların takibi için de kullanılabilir. ‘NST’de sancı değeri kaç olmalı, NST’de sancı sınırı kaçtır?’ gibi sorularla sıklıkla karşılaşılır. 20 dakika süreyle en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki NST kasılma değerleri, doğumun başladığına işaret eder.