Özellikli Hizmetler

Gastroentereloji

Gastroentereloji İşlemleri Seyhan Devlet Hastanesi Ana Binamızda Gerçekleştirilmektedir. 
Doktorlarımız (tıklayınız)           Sorumlu Hemşire (tıklayınız)

  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.16 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.16 (2).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.16 (3).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.16.jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17 (2).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17 (3).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17 (4).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17 (5).jpeg
  • WhatsApp Image 2021-03-10 at 12.08.17.jpeg


Hastanemizde Doç .Dr. Bahri ABAYLI tarafından 01/05/2019 tarihi itibariyle ESD ve POEM işlemleri başlamıştır.

ARM (Anti-reflü mukozektomi) Reflü Tedavisi
ERCP (ERCP yöntemi safra kanalı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasta oluşan hastalıkların tedavisinde uygulanan, endoskopla 12 parmak bağırsağına açılan ağızdan girilerek yapılan tedavi yöntemidir.)

GASTROSKOPİ (Üst sindirim sistemi kanalının içinin görülerek incelendiği teşhis yöntemidir.)

KOLONOSKOPİ  (Kolonoskopi, ince bağırsakların son noktasından başlayıp, anüste sonlanan yaklaşık 1,5-2 m uzunluğundaki kalın bağırsağın; kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle anüsten girilerek yapılan incelenmesi işlemidir.)

ENDOSKOPİ (Endoskopi sindirim sistemini incelemek için cerrahi olmadan ağızdan girilerek gerçekleştirilen bir işlemdir.)

EMR (Endoskopik Mukozal Rezeksiyon (EMR) adı verilen yöntem sindirim sisteminde erken aşamadaki sapsız poliplerin net bir şekilde çıkarılmasını sağlamaktadır.)

PERİTONOSKOPİ (Karın duvarı ve karın içi organların direkt görüntülenmesini ve biyopsi alınmasını sağlayan bir işlemdir. Özellikle nedeni bulunamayan karın içinde sıvı birikimi olan hastalarda tanısal önemi büyüktür.)

ESD (Endoskopik Submukozal Diseksiyon) Sindirim sistemindeki erken evre kanserlerin ve poliplerin ameliyatsız bir şekilde çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir.
POEM (Peroral endoskopik myotomi işlemi) Akalazya ve yemek borusunun bazı fonksiyonel hastalıklarında uygulanan endoskopik tedavi yöntemidir. Akalazya nadir görülen bir durum olup yemek borusu ve yemek borusunun mide ile birleştiği kesimdeki kasları ve sinirleri etkileyen bir hastalıktır.

İşlemleri yapılmaktadır.

ESD nedir?
Sindirim sistemindeki tümör ve polipler erken aşamada yüksek çözünürlüklü endoskoplar kullanılarak çok erken aşamalarda saptanabilmektedir. Polipler ve erken aşamada saptanan tümörler ise artık ameliyata gerek kalmaksızın endospik yöntemlerle alınabilmektedir. Endoskopik Submukozal Diseksiyon yöntemi (ESD), sindirim sistemindeki erken evre kanserlerin ve poliplerin ameliyatsız bir şekilde çıkarılmasında kullanılan bir yöntemdir.
Hangi hastalıklarda uygulanmaktadır?
Sindirim sistemi kanserleri Türkiye'de ve dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Özellikle yemek borusu, mide ve bağırsaklarda görülmektedir. Sindirim sistemi kanserlerini erken evrelerde ileri endoskopik yöntemlerle tedavi edebilmek mümkündür. Yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsakta ortaya çıkan, erken evre olarak adlandırılan yani belirli bir aşamayı geçmediği düşünülen lezyonlarda ESD yöntemi güvenle kullanılmaktadır. Erken dönemde kanserli ya da kanser öncülü lezyonlar bu işlemle alınabilmektedir
Avantajları nelerdir?
Herhangi bir ameliyattan farklı olarak vücutta bir kesi oluşturmadan yapılan bu işlemde hastalar çoğunlukla 1-2 gün içerisinde hastaneden taburcu edilmektedir. ESD yöntemi başarı oranı yüksek, komplikasyon oranının da düşük olması sayesinde, erken aşamadaki polip ve tümörlerin çıkarılmasında artık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. İleri yaştaki bireyler, kalp, böbrek rahatsızlığı ya da farklı sistemik hastalıkları olanlarda endoskopi ile yapıldığı ve ameliyat gerektirmediği için de özellikle tercih edilmektedir.
Yine bu yöntemlerle, derine inmemiş, erken evre yüzeyel kolon-mide-yemek borusu kanserleri de tedavi edilebilmektedir. Böylece cerrahi bir operasyonlara maruz kalmadan tedavi mümkün olabilmektedir. Erken evre yüzeyel kanserlerin derinliğini ölçebilmek için ise teknolojik ön incelemeler kullanılmaktadır. Optik boyama yapabilen özelleşmiş endoskoplar, özel boyamalar ile (Kromoendoskopi), büyütme özelliklerine sahip magnifiye endoskoplar ve endoskopik ultrasonun kullanıldığı inceleme yöntemleri ile kolonun iç yüzeyinin yanı sıra, kolon duvarları incelenerek tümöral yapının derinliği doğrudan ölçülebilmektedir.
Nasıl uygulanmaktadır?
ESD işlemi yüksek çözünürlüklü video kamera ve diğer cihazlarla donatılmış, endoskop ismi verilen cihazlarla yapılmaktadır. İşlem kalın bağırsak bölgesinde yapılacaksa kolonoskopi hazırlığında olduğu gibi hasta doktorun önereceği şekilde çeşitli ilaçlarla bağırsak temizliği yapmış olmalıdır. Mide, ince bağırsak ya da yemek borusu bölgesinde uygulama yapılacak ise en az 8 saatlik açlık yeterli olmaktadır. ESD endoskopi ünitesinde anestezi altında uygulanmaktadır.
Ucunda yüksek çözünürlüklü kamera olan ince bir boru olarak adlandırabileceğimiz endoskopla ilgili bölgeye girilmektedir. Endoskopun kanalı içerisinden geçirilen özel endoskopik kesiciler ve özel kan durdurucu aletlerle lezyon tam bir parça olarak çıkartılır.
Avantajları nelerdir?
ESD erken evre sindirim sistemi kanserlerinin tedavisinde kullanılan ameliyatsız bir işlemdir. Endoskopik olarak uygulanmaktadır. Vücuda herhangi bir kesi yapılmamaktadır. Hastalar işlemden birkaç saat sonra yürümeye başlamakta, kendilerini işlem olmamışçasına iyi hissetmektedirler.
Kanser hastalarında bu işlem sonrası kemoterapiye ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak lezyon çıkarıldığında çok derin kas dokusuna kadar tuttuğu ortaya çıkarsa cerrahi ve onkoloji uzmanları ile birlikte yeni bir değerlendirme yapılmaktadır.
ESD’de lezyon kazıma işlemi ile çıkarıldığı için doğru evreleme yapılabilmektedir. Kanser eğer erken aşamadaysa tedavi edici bir işlemdir. Erken aşamada değilse de hastalığın evresinin ve izlenecek tedavi yolunun belirlenmesinde yardımcıdır.
AKALAZYA  VE POEM ( PERORAL ENDOSKOPİK MİYOTOMİ  )
Akalazya hastalığı nasıl gelişir?
Hastalık yavaş ilerleyen bir hastalık olmakla birlikte hastalığın ilerleme hızı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genç erişkin ve orta yaş grubunda daha sık olmakla birlikte her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır.

Akalazya hastalığı belirtileri nelerdir?
Yemek yedikten sonra oluşan yutma güçlüğü en önemli bulgusudur. Göğüste gıdaların takılma ve tıkanma hissi, göğüste rahatsızlık hissi, gıdaların ağızdan geri gelmesi, akciğere kaçması sonucu akciğer enfeksiyonları, ağız kokusu ve göğüs ağrısı olabilir. Şikâyetler reflü hastalığına benzediği için bazen tanıda gecikmeler olabilmektedir. Akalazya hastalarının çoğunluğunu, uzun yıllar reflü nedeniyle tedavi alan hastalar oluşturmaktadır. Bu nedenle diğer bulguların yanında reflü tedavisine yanıt alınamayan hastalarda da akalazya hastalığını düşünmek gerekir.

Akalazya hastalığı endoskopik yöntemle tedavi edilebilir mi?
Dünyadaki en ileri endoskopik tedavi yöntemleri artık ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır. Merkezimizde ileri endoskopik sistemler kullanılarak akalazya hastalığında ameliyat gerektirmeden endoskopik olarak uygulamalar yapılmaktadır. Akalazya hastalığında Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) olarak bilinen endoskopik yöntem uygulanmaktadır.

Akalazya hastalığının tedavisindeki POEM yöntemi nedir?
Günümüzde akalazya hastalığının tedavisinde kullanılan en etkin yöntemdir. İlk olarak Japonlar tarafından geliştirilen, dünyada sayılı merkezde uygulanan POEM yöntemi ile normal endoskopi yapılır gibi ağız içerisinden girilerek yemek borusundaki sorunlu olan kaslar kesiliyor. Yemek borusundaki, akalazya hastalığından etkilenen kaslara endoskopik olarak müdahale edilerek hastanın tekrardan yemek yemesi sağlanmaktadır.

Normal hayata merhaba…
İşlem endoskopik olarak yapıldığı için vücutta herhangi bir kesi izi bulunmaz ve kısa sürede taburculuk sağlanır. Yaklaşık 1-1.5 saat kadar süren POEM işleminden 1 gün sonra hastalar yemek yemeye başlarlar ve 2. günde taburcu edilirler.

Daha önce balon-botox /cerrahi uygulanan hastalarda POEM uygulanabilir mi?
Yeni tanı konulan daha önce herhangi bir tedavi uygulanmayan hastalarla birlikte daha önce akalazya hastalığı nedeniyle balon uygulanan, botox tedavisi verilen ya da cerrahi yapılan ancak şikâyetleri gerilemeyen / yeniden oluşmaya başlayan hastalarda da POEM yöntemi güvenle uygulanmaktadır.

 

29 Ocak 2024