Türkiye’de İşçi Sigortaları Kurumu 1945 yılında kurulmuştur. Kuruma sadece sigortalı işçilere hizmet vermek üzere sağlık örgütü kurma,işletme ve personel atama yetkisi tanınmıştır.
Kuruma bağlı hastanelerin hepsinin adı İşçi Sigortaları Kurumu Hastanesidir. Aralarındaki ayırım bulunduğu ilin isminin eklenmesiyle sağlanmaktadır. Adana ‘da kurulan ilk İşçi Sigortaları Kurumu Hastanesi günümüzdeki Avukat Kamil Tekerlek Sokağı üzerinde , Adana Eski Adliye binasının arkasındaydı .Halk tarafından İşçi Hastanesi olarak adlandırılmaktaydı.
1952 yılında mevcut yapının yeterli gelmemesi gerekçesi ile çalışmalar başlatılmış, özel idare tarafından Hacı Ömer Sabancı caddesi üzerinde ,alan tahsisi yapılmışsa da söz konusu hastane 1973 yılına kadar inşa edilememiştir. 2005 yılına kadar ‘Adana SSK Hastanesi’ ismi ile hizmet veren hastanemiz 2005 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Sağlık Bakanlığına devredilmiş ve Seyhan Devlet Hastanesi ismini almıştır.
Ek Hizmet Binaları;
*MARSA EK HİZMET BİNASI:
Milli Mensucat Fabrikalarının işçi ve maddi durumu iyi olmayan Adana’lılara sağlık hizmeti vermek için 1937 yılında hastane yapılması planlanmış ve 1948 yılında 48 yataklı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Fabrika arazisi içinde bulunan hastane Milli Mensucat Fabrikası Hastanesi (veya kısaca Milli Mensucat Hastanesi) adıyla tanınmaktaydı. Hastane 1965 yılında SSK tarafından kiralanarak kuruma ait Adana Hastanesinin Kadın -Doğum birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
*BARAJ YOLU EK HİZMET BİNASI;
Adana’da modern bir Asker Hastanesi kurulması fikri 1930 ‘larin ortasında doğmuş ,vatandaşların arazi bağışlaması sonucu 1936 yılında inşaat temeli atılmıştır. İnşaat 1940 yılında tamamlanmış ve 18 Aralık 1945 yılında halkın bağışları ile tesisatı tamamlanarak hizmete açılmıştır. 1961 yılında 300 yataklı Askeri Genel Hastane adını almış ve 1969 yılında poliklinik binası yapılan hastane 2016 yılında yapılan düzenleme ile Sağlık Bakanlığına bağlanmıştır.
Kaynaklar
1-http://www.gata.edu.tr Adso
2-Özbay Türk Askeri Hekimliği S:56-59
3-Çanak,Erdem :Siyasi,Sosyal ve İktisadi Yönleri ile Adso
4-Dirican M.Rahmi :Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Örgütlenmesinin Kısa Tarihçesi.
5- Ramazanoğlu Gözde ‘Adana ‘Sağlık 1560-1960